lauantai 25. tammikuuta 2020

Laiha sopu on parempi kuin ei sopua ollenkaan?

Minulla on tänään käynyt mielessä useampia eri ajatuksia, mistä kirjoittaisin blogissa. Yksi asia on kuitenkin seurannut minua tänään oikeastaan koko päivän, joten kirjoitan sitten siitä.

Olen miettinyt sopua, sovussa olemista. Sitä, kun yritetään saada riitaisat tai hankalat välit toimimaan, sopia asioita ja välttää riitoja. Mitä sovussa oleminen vaatii, ja onko se aina sen arvoista?

Onko sopu sen arvoista, jos sovun pysyminen edellyttää, että tietyistä aiheista ei puhuta, ei voi ilmaista erilaisia tunteita miettimättä ensin, kannattaako nyt avata suutaan vai ei, välttelyä, varomista, ilmapuntarina olemista...

Kauhean kivahan se sopu olisi. Nauttia hyvistä asioista ja olla välittämättä huonoista. Mutta ei ne hyvätkään asiat niin hyviä ole, jos se vaatii noita edellä kirjoittamiani juttuja...

Tämä asia jää nyt tällä hetkellä kysymysmerkiksi, jonka selvittäminen vaatii aikaa, mutta johon osaan toivottavasti joskus vastata paremmin...

Aalto, Rannikko, Spray, Pilviä, Aallokko, Meri, Ranta
Kuva: pixabay.com

2 kommenttia:

Susanna Hietanen kirjoitti...

Sopu, kuten kaikki ihmissuhteisiin liittyvät asiat, on monimutkaista. Millainen sopu on riittävän hyvä sopu, riippuu siitä, kenen kanssa olet sopimassa ja miten sen jälkeen pitäisi pystyä elämään.

Elämäni tärkeissä suhteissa (puoliso, lapset, ystävät) en voisi ajatella, että laiha sopu voisi säilyttää läheisiä välejä. Jos puheenaiheita ja kannanottoja pitää rajoittaa, läheisyys ei enää toimi. Niissä tilanteissa varmaan ponnistelisin hartaasti paremman sovun aikaansaamiseen. Toisaalta elämäni tärkeimmistä ihmisistä en myöskään haluaisi luopua, joten laiha sopu olisi minulle silloin parempi kuin ei ollenkaan sopua..

Kavereiden kanssa laiha sopu voi olla hyvä juttu tai sitten ei. Miksi taistella vaikeasti vähemmän tärkeiden ihmissuhteiden vuoksi? Jos toinenkin osapuoli on samassa junassa kuin itse, niin silloin taistelu kannattaa. Ja mikä tahansa sopu on hyvä sopu ihan alkuunsa. Mutta jos sukset on ristissä pysyvästi jonkin hyvän päivän tutun kanssa, sopu ei ole enää niin kriittinen juttu. Toki silti valitsen aina mieluummin sovun kuin riidan.

Joidenkin ihmisten kanssa ei vain voi elää sovussa. Ja jos tilanteelle ei voi mitään, kannattaa valita vähiten kuluttava vaihtoehto. Oli se sitten laiha sopu tai jatkuva jännite. Periaatteellinen sota ei tuo koskaan mitään hyvää tulosta.

SariL kirjoitti...

Kiva kun oot vastannut asiaan noin monelta kannalta, olen samaa mieltä että nämä on monimutkaisia juttuja! On aina hyvä saada näkökulmia ja tuossa olikin monta hyvää kohtaa joita pohtia..

Meidän itsenäisyyspäivä

 Hyvää itsenäisyyspäivää! ❄ Me vietetään itsenäisyyspäivää täällä V:n luona, olen iloinen kun ollaan kaikki koolla. 😊 Eilen tein puolukkajä...