sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Huolien ja vaikeuksien käsittelystä

Välillä jokin asia aiheuttaa erityisesti huolta, hämminkiä, ahdistusta, ehkä eripuraa. Kuitenkin tavalla tai toisella on hyvin ajankohtainen, ja tuntuva. Tänään on ollut sellainen päivä, ja aloin miettimään yleisemminkin, että mitä tällaisille asioille oikein pitäisi ja voi tehdä.

TEE ASIALLE, MITÄ VOIT 

Mielestäni ihan ensimmäinen asia on miettiä, mitä asialle voisi tehdä, ja yrittää toimia jollakin tavalla sen eteen. Monesti asiat eivät kuitenkaan ole ihan yhtäkkiä ratkaistavia. Jokin ei mene niinkuin toivoisi, joillekin asioille ei voi mitään, ja jotkin asiat vaativat tuskastuttavan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Entä sitten silloin, kun on tehnyt mitä voi, mutta vaikeus on silti yhä olemassa?

Huolien ja vaikeuksien aiheuttaman pahan olon käsittelemiseen on onneksi monenlaisia keinoja.

KÄVELY 

Itse lähdin kävelylle. Yksikseni, omaa vauhtia pitäen ja valiten suunnan joka juuri sillä hetkellä miellytti. Pää sauhusi ajatuksia, ja mietin, soittaisinko jollekin ja mitä muuta teen ja niin edelleen... Jonkin ajan päästä kävelyn taika toimi taas kerran: pystyin keskittymään vain kävelyyn, siihen mitä olen tällä hetkellä tekemässä. Olo rauhoittui, ja ajatuksetkin kulkivat jo ihan eri tavalla.

KAUNIIDEN JA KIINNOSTAVIEN ASIOIDEN HUOMAAMINEN 

Huolet ovat siitä katalia, että niihin on hyvinkin helppo uppoutua. Aina löytyy kuitenkin jotain hyvää, mielenkiintoista tai kaunista, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Kävelylläni aloin katselemaan maisemia ja matkan varrella näkyviä juttuja (esimerkiksi jäniksen jälkiä), ja ottamaan valokuvia.

LUONTO 

Kävelylenkkini suuntautui kylän poikki pikkutielle, joka vie kohti joen rantaa. Edelläni meni vain jäniksen ja linnun jälkiä. Luonto onkin ihana huolien taltuttaja. 

JONKUN KANSSA JUTTELEMINEN 

Asioita kannattaa jakaa jonkun kanssa, ja jutella niistä. Silloin voi saada mahdollisia uudenlaisia ratkaisuideoita, saada tukea ja tulla kuulluksi.

Tämä on hyvä ja tärkeä asia, ja käsittelen itsekin paljon asioita juttelemalla niistä muitten kanssa, mutta tässä on minulla jokin jännä juttu, joka on tullut ehkä parin viime vuoden aikana. Voin puhua asioista, mutta jossain tietyssä "syvyyskohdassa" tulee toppi, ja varsinkin tietyistä tunteista on tosi vaikea puhua, Ylipäänsä olen jotenkin "kyllästynyt" tämän tyyppiseen puhumiseen, ja jokin siinä vastustaa. Mikä lie juttu tämä...

ITSENSÄ ILMAISEMINEN 

Itseään ja tunteitaan kannattaa kokeilla ilmaista myös erilaisilla luovilla tavoilla; kirjoittamalla, runoilla, maalaamalla, laulamalla, piirtämällä... Kuten itsekin parhaillaan teen. :)

VERTAISTUKI 

Samanlaisessa tilanteessa olevat tai samanlaisia kokemuksia omaavat ihmiset voivat olla korvaamaton apu. Toinen voi ymmärtää mistä puhut tai miltä tuntuu, ilman että asiaa tarvitsee alusta alkaen selittää. Samanlaisessa tilanteessa olevat ihmiset voivat saada toisiltaan tukea, hyviä neuvoja, tunteen siitä ettei oma huoli olekaan ainoa laatuaan maailmassa...

HUOLISTA IRROTTAUTUMINEN 

Ja välillä kannattaa vain miettiä ja tehdä jotain ihan muuta! Jotain hauskaa, piristävää, rentouttavaa, mikä saa unohtamaan huolet ainakin vähäksi aikaa. Huoletonta sunnuntaita! ;)

Tällainen jäätilanne meilläpäin joella näin joulukuussa
Aika mielenkiintoinen värimaailma tämäkin
Lunta on paljon ja se oli tänään märkää, joten kumpparit olivat hyvä valinta kävelylle. 









Ei kommentteja:

Meidän itsenäisyyspäivä

 Hyvää itsenäisyyspäivää! ❄ Me vietetään itsenäisyyspäivää täällä V:n luona, olen iloinen kun ollaan kaikki koolla. 😊 Eilen tein puolukkajä...